september 2019

Jaarthema ‘De Vliegenier kleurt jouw dag!’.

Tijdens de eerste dagen van het nieuwe schooljaar stond, n.a.v. het jaarthema, het interessepunt ‘Kleuren om je op te beuren!’ centraal in het tweede leerjaar.

Zo voerden we allerlei proefjes uit en kwamen we tot heel wat ontdekkingen… Zo verbaasden we ons erover dat het zonlicht uit alle kleuren van de regenboog bestaat. We verstonden nu waarom we ’s nachts geen kleuren zien: er is geen licht dat aan de dingen hun kleur kan geven! We leerden aansluitend hoe het komt dat een voorwerp wit, zwart of een specifieke kleur heeft. Vervolgens maakten we dankzij het boek ‘De kleurendief’ kennis met de hoofdkleuren (rood, geel en blauw) en mengden we deze met verf, fluo-stiften of plastieken strookjes zodat we de secundaire kleuren verkregen. Met al deze tinten bouwden als slotsom de kleurencirkel op.

Maar we gingen verder dan het louter natuurkundige aspect van kleur. Via gedichten en schilderijen ontdekten we dat kleur ook gevoelens opwekt. Zo associeerden we bij verschillende zwart-wit foto’s een kleur. Als vanzelf greep bijna iedereen naar geel, oranje, roze, lichtgroen, rood of lichtblauw bij de foto’s van een carnavalsstoet, spelende kinderen, een feest, e.a. Maar bij de afbeeldingen van een kerkhof, een vuilnisbelt en dergelijke, voelden we dat donkere tinten als zwart, donkerblauw of donkerbruin beter pasten. Maar we werkten ook omgekeerd! We verbonden namelijk elke kleur met een beeld, een emotie, een gedachte, een voorwerp of een gebeurtenis. Op deze manier stelden we zelf een persoonlijk vers samen.

Kleur in de samenleving was het laatste aspect dat we onder de loep namen. Hierbij maakten we kennis met kinderen van over de hele wereld die allemaal een andere huidskleur hebben omdat de ene huid meer melanine dan de andere bevat. Maar we lazen in hun relaas dat ze net zoals ons naar school gaan, dolgraag spelletjes spelen, met hun knuffel slapen, van hun huisdiertje houden, … Kortom, we zien er misschien allemaal wat anders uit, maar we zijn ook allemaal een beetje gelijk! We zijn eigenlijk één grote familie! Met die mooie gedachte springen we het nieuwe schooljaar in!

Kleurrijke groeten van het tweede leerjaar.

Al spelenderwijs leren!
In de klas leerden we de meetkundige begrippen ‘rechte lijn, gebogen lijn, gebroken
lijn, lijnstuk en punt’. Om dit in te oefenen, mochten we een spelletje spelen. Leren
door te spelen, is immers super leuk!
Leergierige groetjes van het tweede leerjaar!

Comments are closed